Bookmark and Share     Sitemap
 

History

                         Klubbens Rygmærke 

Motivet på Jolly Roger MC's rygmærke er inspireret af de sørøverflag, de forskellige sørøver kaptajner havde (se nedenfor). Selve navnet "Jolly Roger" er en betegnelse for disse flag. Vores flag/rygmærket er tegnet af Per & Palle Munk, og er unikt. Således ligner ikke nogen af de anerkendte sørøverflag. Det nuværende rygmærke har vi haft siden 1982, men der findes andre versioner af rygmærket. Disse kan ses under menu punktet "Historisk".
Jolly Roger (flaget) blev hejst når sørøverne indledte et angreb på et handelsskib for at give handelsskibet et praj om hvad de havde i vente. Således startede angrebet med et råb fra kaptajnen "Hoist the Jolly Roger". 

Sørøver - Buccaneer

Danmark
Sørøvere er ikke bare et Vestindisk fænomen. Efter englændernes bombardement af København udstedte den danske konge såkaldte kaperbreve. Der gav søfolk lov til at angribe og plyndre Engelske handelsskibe.
"Da englænderne i 1807 havde taget den danske flåde, blev flere hundrede private fartøjer bevæbnet og autoriseret af staten til at kapre fjendens skibe. "Englænderne havde troet Danmark definitivt slået på havet. De blev taget på sengen, da kaperne i 1807 gik løs på deres omfattende skibsfart på Østersøen. I årene frem til freden i 1814 blev i hundredvis af skibe opbragt" (fra Introduktion).
Jens Lind (1776-1841) var en af de mest fandenivoldske kaperkaptajner og har siden indskrevet sig i historien som en farverig og sagnomspunden nationalhelt. I denne sandfærdige beretning oprulles Jens Linds dramatiske livshistorie. Jens Lind var blandt de allerførste ansøgere til kaperbrev og i bogen fortælles om hans indsats og resultater som kaper fra 1807 til 1809 - blandt andet om hans erobring af en engelsk brig. Desuden erobrede Jens Lind og hans mænd en kuf med en kostbar manufakturladning, der gav Lind et personligt udbytte på 120.000 rigsdaler - en formue. I bogen fortælles også om englændernes forsøg på at få ram på Jens Lind - bl.a. om deres angreb på hans store velbevæbnede kaperskib Cort Adeler. Efter det midlertidige kaperstop i 1809 gik Jens Lind i land. Bogen beretter om hans ægteskab, skilsmisse og hans bryllup med elskerinden Marie Sonne. I 1813 forsøgte Jens Lind sig i en kort periode igen med kapervirksomhed. Så blev Kielerfreden underskrevet i januar 1814 og kaperiets tid var forbi. Derefter fortælles om Jens Linds smuglervirksomhed og om hans aktiviteter inden for dansk søfart, bl.a. en sejlads til Skt. Petersborg med en 23 fods åben egetræsbåd."
(Uddrag fra bog. Kaperkaptajn Jens Lind - manden bag myten. Af Boris Koll.) 

Vestindien
Den Engelske betegnelse for sørøver er  Buccaneer.  Begrebet buccaneer opstod, da nogle unge indvandrere til Amerika ikke fik ønskerne om en bedre fremtid opfyldt. Det nyopdagede Amerika virkede som en magnet på mange unge mænd fra Europa. I det fremmede søgte de lykke og økonomisk uafhængighed. De unge kunne komme gratis til Amerika ved at arbejde uden løn i tre år på en af de nye plantager. Men de unge mænd led meget i det tropiske klima, hvor plantageejerne udnyttede dem hårdt. Efter de tre års arbejde blev de frigivet, men mange flygtede inden tiden var gået. De slog sig ned på de tyndt befolkede øer i det caribiske hav, som Spanierne havde forladt. Mange foretrak den nordvestlige del af Haiti (Hispaniola), hvor de levede af jagt. Disse områder blev efterhånden en slags "spisekammer" for handelsskibe, som sejlede forbi. Søfolkene om bord på skibene savnede frisk kød, og det kunnede få her på øerne ved at handle med de lokale jægere.
 Kødet blev røget i en slags ovne, for at konservere det, som kaldtes "buccans", og efter dem fik jægerne navnet buccanerere. Buccanererne skabte deres eget samfund med lov og orden på deres egne betingelser, og for dem var springet ikke langt til det egentlige sørøveri. De sejlede ud i småbåde, hvorfra de modigt overfaldt de Spanske handelsskibe, der sejlede forbi lastet med sølv.
 Buccanererne dannede efterhånden små samfund, hvis indtægter fortrinsvis kom fra overfald på handelsskibe. Ordet Buccanerer blev efterhånden et navn for alle eventyrer, der i fællesskab kæmpede mod det Spanske styre i Vestindien, og i begyndelsen af 1600 tallet var buccanerernes vigtigste opgave at angribe og plyndre de Spanske skib.